دوره 10، شماره 1 - ( 9-1401 )                   جلد 10 شماره 1 صفحات 38-29 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

vahedimonfared F, ghodsi S, mazloomi S. Investigating the status of environmental health indicators of bakeries in Malekshahi city in 1400. J Environ Health Eng 2022; 10 (1) :29-38
URL: http://jehe.abzums.ac.ir/article-1-953-fa.html
واحدی منفرد فاطمه، قدسی سودابه، مظلومی سجاد. بررسی وضعیت شاخص های بهداشت محیط نانوایی های شهرستان ملکشاهی در سال 1400. مجله مهندسی بهداشت محیط. 1401; 10 (1) :29-38

URL: http://jehe.abzums.ac.ir/article-1-953-fa.html


دانشیار گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی ایلام، ایلام، ایران-مرکز تحقیقات زیست فناوری و گیاهان دارویی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی ایلام، ایلام، ایران
چکیده:   (752 مشاهده)
زمینه و هدف: در کشور ما نان یکی از مهمترین منابع غذایی را تشکیل می دهد. بهداشت نان از اهمیت بالایی برخوردار است و یکی از مهمترین موارد قابل توجه، بهداشت نانوایی هاست .مطالعه حاضر با هدف بررسی وضعیت موجود نانوایی های شهرستان ملکشاهی انجام شد.
مواد و روش ها: این مطالعه به صورت توصیفی - مقطعی در شهرستان ملکشاهی در سال 1400 انجام شد. همه‌ی نانوایی‌های فعال موجود در سطح شهر ملکشاهی (تعداد 52 واحد) به روش سرشماری مورد بررسی قرار گرفت. سپس با استفاده از چک لیست بازرسی بهداشتی نانوایی سنتی اطلاعات از نانوایی‌های شهرستان ملکشاهی جمع آوری شد. داده‌های جمع‌آوری شده با استفاده از نرم‌افزار Excel مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافته ها: نتایج نشان دادند که از نقطه نظر بهداشت فردی، بهداشت مواد غذایی، بهداشت ابزار و تجهیزات و بهداشت ساختمان  به ترتیب، 79/73، 68/37، 55/59  و 71/1 درصد دارای وضعیت مطلوب می باشند و میانگین کل رعایت شاخص های بهداشت محیط در نانوایی های شهرستان ملکشاهی برابر با 68/69 درصد گزارش گردید.
نتیجه گیری: جهت ارتقاء و بهبود وضعیت بهداشتی پیشنهاد می شود، بازرسان واحد ایمنی و بهداشت محیط در مراکز بهداشتی ضمن اعمال قوانین سختگیرانه تر بویژه در زمینه توجه به بخش بهداشت ابزار و تجهیزات مورد استفاده در نانوایی ها، با نظارت و کنترل مستمر این اماکن و تدوین قوانین عملی و نظارت بر اجرای آن ها و نیز ارائه آموزش های مناسب به متصدیان نانوایی ها، سلامت نان را بعنوان قوت غالب مردم تضمین نمایند.
متن کامل [PDF 673 kb]   (482 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1401/9/14 | پذیرش: 1401/9/23 | انتشار: 1402/4/19

فهرست منابع
1. 1.Namayandeh SM, Lotfi MH, Jafari V, et al. Salt Content in Traditional and Nontraditional Breads in Yazd City, Iran, 2015-2016. JNFS 2018; 3 (4) :185-192. [DOI:10.18502/jnfs.v3i4.162]
2. Abolli S, Kazemi J, Motlagh ZH. Evaluating the Quality of Bread; Based on the Amount of Salt and Baking Soda Consumption. JCHR 2021; 10(1): 33-40. [DOI:10.18502/jchr.v10i1.5829]
3. Malakoutian M, Loloei M. The quality and hygienic condition of bread in rafsanjan's bakeries. JRUMS 2003; 2 (3 and 3-4) :252-259 [In Persian].
4. Madani A, Goodarzi B, Soleimani-Ahmadi M, et al. Hygiene status in urban bakeries of Bandar Abbas in 2012. J Prevent Med 2014; 1 (1) :10-15 [In Persian].
5. Chamandoost S, Naderi M, Afshar H, et al. Amount of Baking Soda and Salt in Bakeries of Zanjan City in 2011-2012. J. Hum. Environ. Health Promot 2015; 1 (1) :56-62 [In Persian]. [DOI:10.29252/jhehp.1.1.8]
6. Zabihollahi T, Goftari S, Garibi F, et al . Investigation of the amount of sodium bicarbonate and salt in different types of bread in the bakeries of Kurdistan Province from 1387 to 1389. SJKU 2013; 18 (3) :39-46 [In Persian].
7. Hashemi M, Afshari A, Aminzare M, et al. Evaluation of pH and Common Salt Content in Bread Samples Produced in Mashhad, Iran. J. Food Qual. Hazards Control 2016; 3 (2) :73-75.
8. Ahamadabadi M, Saeidi M, Rahdar S, et al. Amount of baking soda and salt in the bread baked in city of zabol. IIOAB J 2016;7: 518-22.
9. Bazhan M, Nasseri E, Shafiei Sabet F. Challenges and Barriers to Improve Quality of Traditional Flat Breads in Iran. Iranian J Nutr Sci Food Technol 2021; 16 (1) :47-60 [In Persian]. [DOI:10.52547/nsft.16.1.47]
10. Pouraslani E NN, Amani F, Sadeghi H, et al. The state of sanitary health of the bakeries of Ardabil. JSRC 2003;6(7):5-7 [In Persian].
11. Parizad Ghulami, Amarluei A, Jalali Gloussang A, et al. Bread and Hygienic problems at urban bakers shops in Ilam provice(2002-2004). JIUMS 2004;13 (1):44-49 [In Persian].
12. Khamirchi A, Robatjazi M. The survey on the health status of the bakeries of Sabzevar city in 1383. 8th National Conference on Environmental Health; 8 January 2005; Tehran, Iran [In Persian].
13. Ghajarbeygi P, Kazeminia M, Mahmoudi R. Determine the Quality of Bread Samples Used in Qazvin, Iran. JCHR (2018) 8(1), 1-8.
14. Johari M. Investigating the health status of bakeries in the varamin in 1383. 9th Iranian Nutrition Congress; 4-6 September 2006; Tbriz, Iran [In Persian].
15. Pourzamani HR, Pishkar A, Khalili M, et al. The quality of bread production and the status of bakeries in the Shahre Kord in 1382. 7th National Conference on Environmental Health; 14 September 2004; Sharekord, Iran [In Persian].

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله مهندسی بهداشت محیط می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 All Rights Reserved | Journal of Environmental Health Engineering

Designed & Developed by : Yektaweb