[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: مقالات پذیرفته شده :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
:: دوره 4، شماره 4 - ( 6-1396 ) ::
جلد 4 شماره 4 صفحات 299-306 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی میزان مصرف رنگ‌های خوراکی مجاز و غیرمجاز در مواد غذایی عرضه‌شده در شهرستان نظرآباد در سال 1395
سکینه ملایی توانی، سمیه نوبری، رخساره قاسمی، سجاد مظلومی
گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی ایلام،
چکیده:   (991 مشاهده)
زمینه و هدف: امروزه فنّاوری پردازش مواد غذایی برای افزایش ماندگاری یا بهتر نمودن ظاهر، ترکیب، بافت، طعم، رنگ، بو و ارزش غذا رو به‌سوی استفاده از افزودنی­های مواد غذایی آورده است. افزایش فراوان استفاده از رنگ‌های مصنوعی و مواد افزودنی علاوه تحریک اشتها و خوش‌طعمی غذا و بهبود شکل ظاهری آن و پنهان کردن نواقص ماده غذایی، ممکن است منجر به اثرات جانبی خطرناک احتمالی در مصرف‌کنندگان ­گردد. لذا هدف این مطالعه، بررسی کیفیت و فراوانی رنگ‌های مصنوعی مصرفی و غیرمجاز در مواد غذایی عرضه‌شده در شهرستان نظرآباد می­باشد.
مواد و روشها: در این مطالعه توصیفی- مقطعی، شیرینی­های خشک، جوجه‌کباب خام و سس جوجه‌کباب در قنادی­ها، رستوران­ها و اغذیه‌فروشی‌ها شهرستان نظرآباد ازنظر مقدار رنگ مصنوعی موردمطالعه گرفت. تعداد 25 نمونه از واحدهای موجود به‌صورت تصادفی بر اساس بیشترین احتمال وقوع نمونه­گیری شد و به آزمایشگاه مواد غذایی انتقال یافت پس از استخراج رنگ احتمالی، مقدار رنگ موجود در نمونه‌ها با روش کروماتوگرافی مورد شناسایی قرار گرفت.
یافتهها: بر اساس نتایج به‌دست‌آمده 88 درصد نمونه‌ها حاوی رنگ‌های مصنوعی غیرمجاز و 12درصد نمونه­ها حاوی رنگ‌های مصنوعی مجاز بودند. از این میزان 58/92 درصد از نمونه­های شیرینی­های خشک و81/81 درصد از نمونه­های جوجه‌کباب خام و سس جوجه‌کباب از رنگ‌های مصنوعی غیرمجاز استفاده کرده بودند. و 14/7 درصد از نمونه­های شیرینی­های خشک و 18/18 درصد از نمونه­های جوجه‌کباب خام و سس جوجه‌کباب از رنگ‌های مصنوعی مجاز استفاده کردند.
نتیجه‌گیری: نتایج نشان می‌دهد که فراوانی استفاده از رنگ‌های مصرفی مصنوعی، می‌تواند ناشی از ضعف دانش بهداشتی و ایمنی فروشندگان مواد غذایی، قیمت پایین این رنگ‌های و دسترسی آسان می­باشد.
 
واژه‌های کلیدی: روش کروماتوگرافی، عوامل رنگ‌زا، افزودنی‌های خوراکی
متن کامل [PDF 332 kb]   (938 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: ۱۳۹۶/۸/۲۰ | پذیرش: ۱۳۹۶/۸/۲۰ | انتشار: ۱۳۹۶/۸/۲۰
ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA code



XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Molaei Tavani1 S, Nobari S, Ghasemi R, Mazloomi S. Survey the Authorized and Unauthorized Food Colorings Consumption in the Food Supply of Nazarabad Township in 1395 . jehe. 2017; 4 (4) :299-306
URL: http://jehe.abzums.ac.ir/article-1-411-fa.html

ملایی توانی سکینه، نوبری سمیه، قاسمی رخساره، مظلومی سجاد. بررسی میزان مصرف رنگ‌های خوراکی مجاز و غیرمجاز در مواد غذایی عرضه‌شده در شهرستان نظرآباد در سال 1395. مجله مهندسی بهداشت محیط . 1396; 4 (4) :299-306

URL: http://jehe.abzums.ac.ir/article-1-411-fa.html



دوره 4، شماره 4 - ( 6-1396 ) برگشت به فهرست نسخه ها
مجله مهندسی بهداشت محیط Journal of Environmental Health Enginering
Persian site map - English site map - Created in 0.06 seconds with 31 queries by YEKTAWEB 3768