دوره 4، شماره 4 - ( 6-1396 )                   جلد 4 شماره 4 صفحات 306-299 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Molaei Tavani1 S, Nobari S, Ghasemi R, Mazloomi S. Survey the Authorized and Unauthorized Food Colorings Consumption in the Food Supply of Nazarabad Township in 1395 . J Environ Health Eng 2017; 4 (4) :299-306
URL: http://jehe.abzums.ac.ir/article-1-411-fa.html
ملایی توانی سکینه، نوبری سمیه، قاسمی رخساره، مظلومی سجاد. بررسی میزان مصرف رنگ‌های خوراکی مجاز و غیرمجاز در مواد غذایی عرضه‌شده در شهرستان نظرآباد در سال 1395. مجله مهندسی بهداشت محیط. 1396; 4 (4) :299-306

URL: http://jehe.abzums.ac.ir/article-1-411-fa.html


گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی ایلام،
چکیده:   (4187 مشاهده)
زمینه و هدف: امروزه فنّاوری پردازش مواد غذایی برای افزایش ماندگاری یا بهتر نمودن ظاهر، ترکیب، بافت، طعم، رنگ، بو و ارزش غذا رو به‌سوی استفاده از افزودنی­های مواد غذایی آورده است. افزایش فراوان استفاده از رنگ‌های مصنوعی و مواد افزودنی علاوه تحریک اشتها و خوش‌طعمی غذا و بهبود شکل ظاهری آن و پنهان کردن نواقص ماده غذایی، ممکن است منجر به اثرات جانبی خطرناک احتمالی در مصرف‌کنندگان ­گردد. لذا هدف این مطالعه، بررسی کیفیت و فراوانی رنگ‌های مصنوعی مصرفی و غیرمجاز در مواد غذایی عرضه‌شده در شهرستان نظرآباد می­باشد.
مواد و روشها: در این مطالعه توصیفی- مقطعی، شیرینی­های خشک، جوجه‌کباب خام و سس جوجه‌کباب در قنادی­ها، رستوران­ها و اغذیه‌فروشی‌ها شهرستان نظرآباد ازنظر مقدار رنگ مصنوعی موردمطالعه گرفت. تعداد 25 نمونه از واحدهای موجود به‌صورت تصادفی بر اساس بیشترین احتمال وقوع نمونه­گیری شد و به آزمایشگاه مواد غذایی انتقال یافت پس از استخراج رنگ احتمالی، مقدار رنگ موجود در نمونه‌ها با روش کروماتوگرافی مورد شناسایی قرار گرفت.
یافتهها: بر اساس نتایج به‌دست‌آمده 88 درصد نمونه‌ها حاوی رنگ‌های مصنوعی غیرمجاز و 12درصد نمونه­ها حاوی رنگ‌های مصنوعی مجاز بودند. از این میزان 58/92 درصد از نمونه­های شیرینی­های خشک و81/81 درصد از نمونه­های جوجه‌کباب خام و سس جوجه‌کباب از رنگ‌های مصنوعی غیرمجاز استفاده کرده بودند. و 14/7 درصد از نمونه­های شیرینی­های خشک و 18/18 درصد از نمونه­های جوجه‌کباب خام و سس جوجه‌کباب از رنگ‌های مصنوعی مجاز استفاده کردند.
نتیجه‌گیری: نتایج نشان می‌دهد که فراوانی استفاده از رنگ‌های مصرفی مصنوعی، می‌تواند ناشی از ضعف دانش بهداشتی و ایمنی فروشندگان مواد غذایی، قیمت پایین این رنگ‌های و دسترسی آسان می­باشد.
 
متن کامل [PDF 332 kb]   (3468 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1396/8/20 | پذیرش: 1396/8/20 | انتشار: 1396/8/20

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله مهندسی بهداشت محیط می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 All Rights Reserved | Journal of Environmental Health Engineering

Designed & Developed by : Yektaweb