Molaei Tavani1 S, Nobari S, Ghasemi R, Mazloomi S. Survey the Authorized and Unauthorized Food
Colorings Consumption in the Food Supply of
Nazarabad Township in 1395
. J Environ Health Eng 2017; 4 (4) :299-306
URL:
http://jehe.abzums.ac.ir/article-1-411-fa.html
ملایی توانی سکینه، نوبری سمیه، قاسمی رخساره، مظلومی سجاد. بررسی میزان مصرف رنگهای خوراکی مجاز و غیرمجاز در مواد غذایی عرضهشده در شهرستان نظرآباد در سال 1395. مجله مهندسی بهداشت محیط. 1396; 4 (4) :299-306
URL: http://jehe.abzums.ac.ir/article-1-411-fa.html
گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی ایلام،
چکیده: (4187 مشاهده)
زمینه و هدف: امروزه فنّاوری پردازش مواد غذایی برای افزایش ماندگاری یا بهتر نمودن ظاهر، ترکیب، بافت، طعم، رنگ، بو و ارزش غذا رو بهسوی استفاده از افزودنیهای مواد غذایی آورده است. افزایش فراوان استفاده از رنگهای مصنوعی و مواد افزودنی علاوه تحریک اشتها و خوشطعمی غذا و بهبود شکل ظاهری آن و پنهان کردن نواقص ماده غذایی، ممکن است منجر به اثرات جانبی خطرناک احتمالی در مصرفکنندگان گردد. لذا هدف این مطالعه، بررسی کیفیت و فراوانی رنگهای مصنوعی مصرفی و غیرمجاز در مواد غذایی عرضهشده در شهرستان نظرآباد میباشد.
مواد و روشها: در این مطالعه توصیفی- مقطعی، شیرینیهای خشک، جوجهکباب خام و سس جوجهکباب در قنادیها، رستورانها و اغذیهفروشیها شهرستان نظرآباد ازنظر مقدار رنگ مصنوعی موردمطالعه گرفت. تعداد 25 نمونه از واحدهای موجود بهصورت تصادفی بر اساس بیشترین احتمال وقوع نمونهگیری شد و به آزمایشگاه مواد غذایی انتقال یافت پس از استخراج رنگ احتمالی، مقدار رنگ موجود در نمونهها با روش کروماتوگرافی مورد شناسایی قرار گرفت.
یافتهها: بر اساس نتایج بهدستآمده 88 درصد نمونهها حاوی رنگهای مصنوعی غیرمجاز و 12درصد نمونهها حاوی رنگهای مصنوعی مجاز بودند. از این میزان 58/92 درصد از نمونههای شیرینیهای خشک و81/81 درصد از نمونههای جوجهکباب خام و سس جوجهکباب از رنگهای مصنوعی غیرمجاز استفاده کرده بودند. و 14/7 درصد از نمونههای شیرینیهای خشک و 18/18 درصد از نمونههای جوجهکباب خام و سس جوجهکباب از رنگهای مصنوعی مجاز استفاده کردند.
نتیجهگیری: نتایج نشان میدهد که فراوانی استفاده از رنگهای مصرفی مصنوعی، میتواند ناشی از ضعف دانش بهداشتی و ایمنی فروشندگان مواد غذایی، قیمت پایین این رنگهای و دسترسی آسان میباشد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1396/8/20 | پذیرش: 1396/8/20 | انتشار: 1396/8/20