گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی ایلام،
چکیده: (3943 مشاهده)
زمینه و هدف:امروزه فنّاوری پردازش مواد غذایی برای افزایش ماندگاری یابهترنمودنظاهر،ترکیب، بافت، طعم، رنگ، بو و ارزشغذارو بهسوی استفاده از افزودنیهایموادغذایی آورده است. افزایش فراوان استفاده از رنگهای مصنوعی و مواد افزودنی علاوه تحریک اشتها و خوشطعمی غذا و بهبود شکل ظاهری آن و پنهان کردن نواقص ماده غذایی، ممکن است منجر به اثرات جانبی خطرناک احتمالی در مصرفکنندگان گردد. لذا هدفاین مطالعه،بررسیکیفیتو فراوانیرنگهایمصنوعی مصرفیو غیرمجازدرمواد غذاییعرضهشدهدرشهرستاننظرآبادمیباشد. مواد و روشها: در این مطالعه توصیفی- مقطعی، شیرینیهای خشک، جوجهکباب خام و سس جوجهکباب در قنادیها، رستورانها و اغذیهفروشیهاشهرستاننظرآباد ازنظر مقدار رنگ مصنوعی موردمطالعه گرفت. تعداد25نمونهاز واحدهای موجود بهصورت تصادفی بر اساس بیشترین احتمال وقوع نمونهگیریشد و به آزمایشگاه مواد غذایی انتقال یافت پس از استخراجرنگ احتمالی، مقدار رنگ موجود در نمونهها باروشکروماتوگرافیموردشناسایی قرار گرفت. یافتهها: بر اساس نتایج بهدستآمده 88 درصد نمونهها حاوی رنگهایمصنوعی غیرمجاز و 12درصد نمونهها حاوی رنگهایمصنوعی مجاز بودند. از این میزان 58/92 درصد از نمونههای شیرینیهای خشک و81/81 درصد از نمونههای جوجهکباب خام و سس جوجهکباب از رنگهایمصنوعی غیرمجاز استفاده کرده بودند.و 14/7 درصد از نمونههای شیرینیهای خشک و 18/18 درصد از نمونههای جوجهکباب خام و سس جوجهکباب از رنگهایمصنوعی مجاز استفاده کردند. نتیجهگیری: نتایج نشان میدهد که فراوانی استفادهاز رنگهای مصرفیمصنوعی، میتواند ناشی از ضعف دانش بهداشتی و ایمنی فروشندگان مواد غذایی، قیمت پایین این رنگهای و دسترسی آسان میباشد.
Molaei Tavani1 S, Nobari S, Ghasemi R, Mazloomi S. Survey the Authorized and Unauthorized Food
Colorings Consumption in the Food Supply of
Nazarabad Township in 1395
. jehe 2017; 4 (4) :299-306 URL: http://jehe.abzums.ac.ir/article-1-411-fa.html
ملایی توانی سکینه، نوبری سمیه، قاسمی رخساره، مظلومی سجاد. بررسی میزان مصرف رنگهای خوراکی مجاز و غیرمجاز در مواد غذایی عرضهشده در شهرستان نظرآباد در سال 1395. مجله مهندسی بهداشت محیط. 1396; 4 (4) :299-306