زینب رستم بیک* ، حاتم گودینی ، محمد نوری سپهر ، مجتبی صیادی
گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی البرز،کرج، ایران
زمینه و هدف: آب­های سطحی و زیرزمینی منابع حیاتی مهمی در سراسر دنیا می­باشند. این مطالعه کیفیت منابع آب سطحی و زیرزمینی حوضه آبریز سد لتیان طی سال­های 1396 تا 1398 را با استفاده از ابزار جی آی اس و شاخص­های کیفیت آب بررسی می­کند.
مواد و روش ها: به منظور بررسی کیفیت منابع آب، نمونه­ها از 10 ایستگاه انتخابی در دو فصل پربارش و کم بارش طی سه سال گرفته شده و پارامترهای فیزیکی، شیمیایی و میکروبی نمونه­ها ارزیابی شدند. سپس با استفاده از شاخص­های کیفیت آب و مشخصات هیدروژئوشیمیایی، کیفیت منابع آب تعیین شده و نقشه پهنه­بندی شاخص­ها با استفاده از نرم افزار ArcGIS تهیه شد. همچنین داده­های هیدروژئوشیمیایی حاصل با استفاده از دیاگرام­های گرافیکی پایپر، شولر، ویلکوکس و تحلیل­های آماری تفسیر شدند.
یافته­ ها و نتیجه ­گیری: نتایج نشان می­دهد به طور میانگین در فصول پربارش تمام منطقه کیفیت خوب (644/30) داشته است. برای ایستگاه­های آب سطحی، 3 ایستگاه در فصل پر بارش کیفیت عالی (243/44) ،2 ایستگاه در فصل کم بارش کیفیت عالی(145/40) و سایر ایستگاه­ها کیفیت خوبی (92/69) داشته اند. مطابق دیاگرام پایپر نمونه­ها در دو حالت Ca-Mg-SO4-Cl و Ca-Mg-HCO3  قرار گرفته و نتایج حاصل ازمطالعه ترکیب کاتیون و آنیون عمدتا به صورت Ca-Mg-HCO3 می­باشد. ضریب همبستگی بین متغیرهای اصلی، رابطه معنی داری بین IRWQIGC  آب زیرزمینی و GWQI آن (r = 0.87)و بین IRWQISC  آب سطحی و WQI آن (r=0.68)  وجود داشته اما بین کیفیت آب­های زیرزمینی و سطحی منطقه رابطه معناداری وجود ندارد.
میانگین کیفیت آب زیرزمینی در طی دوره مطالعه خوب (143/29) بوده است.
واژه‌های کلیدی: شاخص کیفیت آب، شاخص کیفیت آب زیرزمینی، دیاگرام سه بعدی پایپر، حوضه آبریز سد لتیان، سامانه اطلاعات جغرافیایی
دریافت: 1400/3/30 | پذیرش: 1400/5/25 | انتشار: 1400/6/30

Rostambiek Z, Godini H, Noorisepehr M, Sayadi M. Assessment of surface and groundwater quality of Latian dam catchment using water quality index. jehe 2021; 8 (4) :391-411

رستم بیک زینب، گودینی حاتم، نوری سپهر محمد، صیادی مجتبی. ارزیابی کیفیت آبهای سطحی و زیرزمینی حوزه آبریز سد لتیان با استفاده از شاخص کیفیت آب. مجله مهندسی بهداشت محیط. 1400; 8 (4) :391-411