ارزیابی کیفیت آب خروجی از دستگاههای آب شیرینکن و تانکرهای آب شهرستان قم و مقایسه آن با استانداردهای ملی و WHO
|
محمد نوری سپهر ، نرگس جعفری ، سکینه ملائی توانی* |
کارشناس بهداشت محیط، معاونت دانشجوئی، دانشگاه علم و صنعت، تهران ،ایران |
|
چکیده: (987 مشاهده) |
زمینه و هدف: : با افزایش روند خشکسالیهای اخیر و کمبود منابع آب آشامیدنی منجر به برنامهریزی جهت شیرینکردن آب و راه اندازی ایستگاههای سیار گردید. هدف از این مطالعه، تعیین کیفیت میکروبی و فیزیکوشیمیایی آب خروجی از دستگاههای آب شیرینکن و تانکرهای شهرستان قم میباشد.
مواد و روشها: این مطالعه توصیفی- مقطعی به مدت یک سال با نمونهبرداری ماهانه از آب خروجی دستگاه های تصفیه آب خانگی و تانکرهای سیار انجام شد. نمونهها از نظر آلودگی میکروبی و کیفیت فیزیکو شیمیایی (pH ، TDS ، کدورت و کلرسنجی) مطابق روش استاندارد سنجش شدند. سپس دادهها با استفاده از نرم افزار SPSS وExcel آنالیز و با استانداردها مقایسه گردید.
یافته ها: مقادیر مثبت آلودگی کلیفرم گرماپای در تانکرها 34/13 درصد و در دستگاههای آب شیرینکن 35/4 درصد نشان داده شد. میزان pH،TDS ، کدورت در حد مطلوب و مطابق استاندارد ملی و WHO گزارش شد. آنالیز آماری T TEST نیز نشان داد، کیفیت میکروبی آب خروجی با متغیرهای ظروف آبگیری (021/0 P ˂)، شستشوی مخازن (001/0 P ˂)، آلودگی شیر خروجی (011/0 ˂) P ، تماس با گرد و غبار (014/0 P ˂)، بهداشت فرد توزیع کننده (026/0 P ˂)، درجه حرارت (033/0 P ˂)، زمان نگهداشت آب (019/0 P ˂) و بهسازی محیط (003/0 P ˂) رابطه معناداری دارد. ولی هیچ تفاوت معناداری در نحوه توزیع آب بین تانکرها و دستگاه های آب شیرین کن وجود نداشت(068/0 ˂ P).
نتیجه گیری: با جلوگیری از آلودگیهای ثانویه میتوان کیفیت آب این جایگاهها را مطلوب تلقی کرد. لذا باید ارزیابی دورهای و منظم
آب و آموزش در خصوص نگهداری و رعایت مسائل بهداشتی همواره مورد توجه قرار بگیرد. |
|
واژههای کلیدی: کیفیت آب، استانداردها، آب شیرینکن، تانکر، قم |
|
متن کامل [PDF 946 kb]
(267 دریافت)
|
نوع مطالعه: پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1399/9/22 | پذیرش: 1400/4/5 | انتشار: 1400/6/30
|
|
|
|
|
ارسال نظر درباره این مقاله |
|
|