محمد نوری سپهر ، نرگس جعفری ، سکینه ملائی توانی*
کارشناس بهداشت محیط، معاونت دانشجوئی، دانشگاه علم و صنعت، تهران ،ایران
زمینه و هدف: : با افزایش روند خشکسالی­های اخیر و کمبود منابع آب آشامیدنی منجر به برنامه­ریزی جهت شیرین­کردن آب و راه اندازی ایستگاه­های سیار گردید. هدف از این مطالعه، تعیین کیفیت میکروبی و فیزیکوشیمیایی آب خروجی از دستگاه­های آب شیرین­کن و تانکرهای شهرستان قم می­باشد.
مواد و رو­ش­ها: این مطالعه توصیفی- مقطعی به مدت یک سال با نمونه­برداری ماهانه از آب خروجی دستگاه های تصفیه آب خانگی و تانکرهای سیار انجام شد. نمونه­ها از نظر آلودگی میکروبی و کیفیت فیزیکو شیمیایی (pH ، TDS ، کدورت و کلرسنجی) مطابق روش استاندارد سنجش شدند. سپس داده­ها با استفاده از نرم افزار SPSS وExcel  آنالیز و با استانداردها مقایسه گردید.
یافته­ ها: مقادیر مثبت آلودگی کلیفرم گرماپای در تانکرها 34/13 درصد و در دستگاه‌های آب شیرین‌کن 35/4 درصد نشان داده شد.  میزان pH،TDS ، کدورت در حد مطلوب و مطابق استاندارد ملی و WHO گزارش شد.  آنالیز آماری T TEST نیز نشان داد، کیفیت میکروبی آب خروجی با متغیرهای ظروف آبگیری (021/0 P ˂)، شستشوی مخازن (001/0 P ˂)، آلودگی شیر خروجی (011/0 ˂) P ، تماس با گرد و غبار (014/0 P ˂)، بهداشت فرد توزیع کننده (026/0 P ˂)، درجه حرارت (033/0 P ˂)، زمان نگهداشت آب (019/0 P ˂) و بهسازی محیط (003/0 P ˂) رابطه معناداری دارد. ولی هیچ تفاوت معناداری در نحوه توزیع آب بین تانکرها و دستگاه های آب شیرین کن وجود نداشت(068/0 ˂ P).
نتیجه­ گیری: با جلوگیری از آلودگی­های ثانویه می­توان کیفیت آب این جایگاه­ها را مطلوب تلقی کرد. لذا باید ارزیابی دوره­ای و منظم
  آب و آموزش­ در خصوص نگهداری و رعایت مسائل بهداشتی همواره مورد توجه قرار بگیرد.
واژه‌های کلیدی: کیفیت آب، استانداردها، آب شیرین‌کن، تانکر، قم
دریافت: 1399/9/22 | پذیرش: 1400/4/5 | انتشار: 1400/6/30

Noori Sepehr M, Jafari N, Molaei Tavani S. Assessing the quality of water output from desalination plants and water tankers in Qom and comparison with national standards and WHO. jehe 2021; 8 (4) :465-476

نوری سپهر محمد، جعفری نرگس، ملائی توانی سکینه. ارزیابی کیفیت آب خروجی از دستگاه‌های آب شیرین‌کن و تانکرهای آب شهرستان قم و مقایسه آن با استانداردهای ملی و WHO. مجله مهندسی بهداشت محیط. 1400; 8 (4) :465-476