حذف تتراسایکلین از محلول های آبی طی فرآیند Nano Zero Valent Iron/UV/H2O2
کوروش رحمانی ، آیت رحمانی ، حسن رحمانی* ، محمد رضا زارع
گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز، اهواز، ایران

زمینه و هدف: حضور باقیمانده آنتی بیوتیک ها در محیط زیست امروزه به عنوان یکی از نگرانی های جهانی مطرح شده است و لزوم کنترل تخلیه آنها نیز بعنوان امری اجتناب ناپذیر مطرح شده است. این تحقیق، با هدف بررسی کارایی فرآیند تلفیقی شبه فنتون (UV/H2O2/nZVI) جهت تجزیه آنتی بیوتیک تتراسایکلین از محیط های آبی صورت گرفت.

مواد و روشها: این تحقیق یک مطالعه تجربی بود که در مقیاس آزمایشگاهی و در دمای محیط انجام گرفت. برای این منظور، فاضلاب سنتتیک در 4 غلظت 45-30-15 و 60 میلی گرم در لیتر از محلول 500 میلی گرم در لیتر محلول مادر تهیه گردید و در ادامه، تاثیر تغییرات غلظت پراکسید هیدروژن، نانو ذرات آهن صفر، آنتی بیوتیک تتراسایکلین، pH، شدت پرتو فرابنفش و زمان تماس ارزیابی و شرایط بهینه برای هر یک از پارامترها با روش یک عامل در زمان تعیین گردید. در پایان نیز غلظت خروجی آنتی بیوتیک تتراسایکلین توسط دستگاه  UV-HPLCو تغییرات COD  آنالیز گردید.

یافته ها: نتایج نشان داد که راندمان حذف آنتی بیوتیک تتراسایکلین در شرایط بهینه و در غلظت های 45-30-15 و 60 میلی گرم در لیتر به ترتیب 85-94-100 و 78 درصد و میزان حذف COD، 4/35-58/55-3/60 و 85/33 درصد است.

نتیجه گیری: یافته های تحقیق نشان دهنده کارایی مـوثر فرآیند شبه فنتون در حضور نانو ذرات آهن صفر و پرتو فرابنفش در حـذف فاضـلاب حـاوی آنتی بیوتیک تتراسایکلین می باشد. همچنین کارایی این روش در حذف سایر آنتی بیوتیک های مقاوم به تصفیه بیولوژیکی نیز می تواند مورد بررسی قرار گیرد.

واژه‌های کلیدی: فرآیند شبه فنتون، پرتو فرابنفش، نانو ذرات آهن صفر ظرفیتی، آنتی بیوتیک تتراسایکلین.
دریافت: 1394/12/16 | پذیرش: 1394/12/16 | انتشار: 1394/12/16

Rahmani K, Rahmani A, Rahmani H, Zare M R. Tetracycline Removal from Aqueous Solution by Nano Zero Valent Iron/UV/H2O2 Process. jehe 2015; 2 (4) :294-304

رحمانی کوروش، رحمانی آیت، رحمانی حسن، زارع محمد رضا. حذف تتراسایکلین از محلول های آبی طی فرآیند Nano Zero Valent Iron/UV/H2O2. مجله مهندسی بهداشت محیط. 1394; 2 (4) :294-304