زمینه و هدف: استفاده بهینه از منابع آب در دسترس، محافظت و پایش منابع آب امری ضروری و حیاتی میباشد. هدف این مطالعه بررسی تغییرات کیفی آب در دریاچه سد کلان شهر ملایر در استان همدان در طول سال 1396-1397 بوده است.
مواد و روشها: با استفاده از نرمافزار GIS و نقشههای کاربری اراضی، محلهای دقیق نمونه برداری در دریاچه سد انتخاب شدند. در نمونههای گرفته شده از فصول مختلف پارامترهای pH و EC و غلظت Ca, Mg, Cl, SO4, PO4, NO3, TDS, TSS, DO, BOD, COD, TOC, و کدورت و همچنین غلظت سموم کشاورزی رایج استفاده شده در منطقه، اندازهگیری شد.
یافتهها: نتایج تحقیق نشان داد که مطابق با رهنمون WHO، کدورت در اردیبهشت ماه و هدایت الکتریکی، BOD و COD در کل زمانهای نمونهبرداری، برای مصارف شرب محدودیت ایجاد میکنند. میانگین غلظت BOD و COD در ایستگاههای ورودی آب به سد بیشتر بود و از میانگین غلظت آنها در دریاچه و ایستگاههای نزدیک دیواره سد کاسته شد که دلیل اصلی این پدیده به تخلیه و راهیابی آلایندهها در بالادست رودخانه که سبب افزایش میزان اکسیژنخواهی زیست شیمیایی و اکسیژن خواهی شیمیایی میشود، ارتباط دارد. مقدار نوترینتها (NO3, Cl, SO4, Na) در تمامی نمونهها در محدوده غلظت مجاز تعیین شده توسط WHO قرار داشت.
نتیجهگیری: آب در فصل زمستان به دلیل افزایش حجم دبی رودخانه و آب ذخیره شده در پشت سد، کاهش دما و کاهش فعالیتهای کشاورزی، از کیفیت مطلوبتری برخوردار بوده است.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1399/4/16 | پذیرش: 1399/9/17 | انتشار: 1399/10/15